KNV EHBO Houten

Afdeling van de Kon.Ned.Vereniging voor EHBO

Geschiedenis van onze EHBO vereniging

Voor de oprichting van onze EHBO-vereniging op 11 januari 1933 kwamen vertegenwoordigers van verschillende organisaties bij elkaar: A. Bakkenes secretaris van de propagandacommissie van de EHBO uit Utrecht, de voorzitters van beide Kruisverenigingen en de commandant van de vrijwillige brandweer F. Roelofsen.

Dokter F.A. van Dop, gemeentearts in Houten, was medeoprichter en werd de eerste voorzitter. Zijn medebestuurders waren secretaris/penningmeester A.F. Wit en drie leden: F.C.W. Roelofsen, J. van der Vegt en W. de Graag. Op 13 december 1933 hielden zij de eerste algemene ledenvergadering, daarbij waren 16 leden aanwezig. De eerste instructeur was A. Bakkenes. In 1934 nam voorzitter F. van Dop de opleiding over. Hij bleef 26 jaar lang instructeur bij de vereniging. In 1961 volgde huisarts Vos hem op.

Ook een van de boegbeelden van onze vereniging was Nell Hageraats-Geurds. Zij was 26,5 jaar secretaris (1-10-1968 tot 21-06-1995) en aansluitend tot juni 1999 voorzitter. Daarna werd zij benoemd tot erevoorzitter. Nell maakte in die tijd bijna de hele straat waar ze toen woonde EHBO-lid. Voor haar jarenlange inzet voor o.a. de EHBO-vereniging kreeg zij een lintje in de Orde van Oranje-Nassau. In 1997 ontving zij ook de dr. Tilanus jr. penning. Zij overleed op 2 juli 2013 op 81-jarige leeftijd.

Ben Pouw een ander trouw lid, ontving ook de zilveren dr. Tilanus jr. penning. Hij heeft al 56 jaar zijn EHBO-diploma en was enkele jaren bestuurslid. Sinds 6 januari 2015 is Ben erelid van onze vereniging.

Naast de lessen waren er vele jaren oefeningen samen met de brandweer. Die waren leerzaam en leverden soms hilarische situaties op. Zo raakte iemand de weg kwijt in de rook, terwijl een ander problemen had met de hoogwerker. Helaas kwam door andere prioriteiten bij de brandweer een einde aan deze samenwerking.

Vanaf 1999 deed onze vereniging mee met onderlinge vaardigheidsproeven tussen de EHBO-verenigingen. Indien ze de eerste plaats behaalden in ons district, gingen ze naar de landelijke wedstrijden. In 2007 zijn we 5e van de negen deelnemende districten geworden. Om zich te bekwamen, oefenden de deelnemers in de Piet van Heuvel oefengroep. Door te weinig belangstelling vanuit de EHBO-verenigingen is hier in 2016 een einde aan gekomen.

LID WORDEN?

Schroom niet om lid te worden van onze vereniging, klik HIER voor het formulier...

© 2005-2023 EHBOHouten.nl disclaimer links