KNV EHBO Houten

Afdeling van de Kon.Ned.Vereniging voor EHBO

Diploma's 2023

Ontvangers EHBO-diploma met hun kaderinstructeur

Uitreiking EHBO-diploma's

Weten wat je moet doen bij een ongeval

,,Toen mijn moeder zich verslikte, wist ik door mijn EHBO-lessen precies wat ik moest doen", zegt Jennifer. Zij was een van de cursisten die vorige week dinsdag haar EHBO-diploma ontving, omdat ze geslaagd was voor het examen. Haar kaderinstructeur bij EHBO-vereniging Houten is Raymond: ,,Een goede reden om een EHBO-cursus te doen is dat je zelfverzekerd bent bij een ongeval en dat je je niet machteloos voelt omdat je niet weet wat je moet doen."

Verschillende cursisten vertellen dat het veel rust geeft als je in noodsituaties weet wat je moet doen. Miranda een andere cursist werd erbij geroepen toen een kennis van de trap viel. Zij was in staat om rationeel te blijven denken en wist wat ze wel en niet moest doen. Dat laatste is net zo belangrijk. Bijvoorbeeld veel mensen zijn automatisch geneigd om een slachtoffer dat op de grond ligt, meteen omhoog te helpen. Dat moet men juist niet doen. Er zijn verschillende letsels die verergeren als het slachtoffer meteen omhoogkomt. Het is belangrijk om eerst te kijken wat er is gebeurd. En vervolgens te beoordelen wat te doen om het letsel te verminderen en verergering te voorkomen in afwachting van deskundige hulp.

EHBO-lessen

Een EHBO-cursus is niet hetzelfde als een cursus bedrijfshulpverlening. De EHBO-lessen gaan dieper in op eerste hulpverlening, maar gaan niet over brandbestrijding en ontruiming van een pand. De lessen zijn praktijkgericht. Naast de theorie zijn er telkens oefeningen om het geleerde in praktijk te brengen. Zo leren de deelnemers bijvoorbeeld reanimeren en omgaan met een AED. Deze draagbare apparaten hangen op steeds meer plaatsen en kunnen bij een hartstilstand het hartritme herstellen door een elektrische schok toe te dienen. Ook oefenen de cursisten aanleggen van verschillende soorten verbanden, brandwonden en koudeletsels behandelen en hoe te handelen bij een verslikking. Tegenwoordig is EHBO bij kinderen ook onderdeel van de lessen.

Danny was vanwege haar werk verplicht om de lessen te volgen. In tegenstelling tot wat ze aanvankelijk had verwacht, ging ze met plezier naar de lesavonden toe. ,,Ik heb er zeker iets aan gehad." Medecursist Christine: ,,Het is handig voor iedereen om je heen." Ze raadt dan ook iedereen aan om een EHBO-cursus te doen: ,,Echt doen, je weet nooit waar het goed voor is."

DIPLOMA

Wilt u ook in het bezit komen van een EHBO-diploma? De basiscursus start (bij voldoende aanmeldingen) in september op een dinsdagavond in basisschool de Bijenkorf in Houten. Een aanmeldingsformulier staat op de site. Een aantal ziektekostenverzekeraars vergoedt (gedeeltelijk) de kosten van een EHBO-cursus.

De instructeurs van de vereniging geven behalve de basiscursus ook herhalingslessen aan de leden om hun kennis actueel te houden. Daarnaast zorgt de vereniging voor eerstehulpverleners op de EHBO-posten bij diverse evenementen in de gemeente Houten.

Meer informatie: www.ehbohouten.nl of telefonisch bij Hans Albrecht: 030- 638 0196

CURSUS VOLGEN?

Schroom niet om een cursus te volgen, klik HIER voor het formulier...

© 2005-2023 EHBOHouten.nl disclaimer links